Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich ? edycja 2016

17 Marzec 2016

Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich ? edycja 2016

17 marca w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbył się konkurs kulinarny ?Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich ? edycja 2016?. Celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej oraz popularyzacja kultury ludowej. Impreza ta wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych gminy Walim.

W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników ? mieszkańców gminy Walim ? którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły zostały suto zastawione potrawami niewątpliwie kojarzącymi się z Wielkanocą ? jajami w różnym wydaniu, pasztetami, galantyną, drobiem faszerowanym. Nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Świąt Wielkiej Nocy.

Trzyosobowa komisja w składzie: Renata Dyląg ? kierownik Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Paweł Brzozowski ? dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Barbara Szeligowska ? redaktor Polskiego Radia Wrocław, oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu.

I miejsce i tytuł ?Mistrza Jaja? przyznano Pani Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową, II miejsce Pani Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, natomiast III miejsce Panu Jackowi Frątczakowi z Michałkowej za gruszkę wielkanocną.

Osoby te przygotowały wyjątkowe dania docenione przez komisję i nagrodzone bonami pieniężnymi o wartości: 350 zł, 300 zł oraz 250 zł. Pozostali uczestnicy również otrzymali gratyfikację w formie bonów pieniężnych o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.

W wielkanocną atmosferę, wszystkich przybyłych gości wprowadziły występy artystyczne uczniów z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz zespołu ludowego ?Kądziołeczka? z Lutomi Dolnej, a także Ks. Proboszcz Janusz Krzeszowiec, który poświęcił wszystkie wielkanocne potrawy.

Organizacją imprezy zajęło się Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu ? Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.

źródło: walim.pl

Powrót news_archive_btn